دلایل هنگ کردن لپ تاپ چیست؟
وقتی لپ تاپتان هنگ میکند چه حالی پیدا میکنید؟ شک ندارم که دوست دارید لپ تاپتان را بردارید و به دیوار بکوبید مخصوصاً اگر هنگ کردن لپ تاپ به عادت همیشگیاش تبدیل شده باشد. اما بهتر است قبل از اینکه بلایی سر لپ تاپتان بیاورید تکنیکهایی که در این مطلب برای رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ آموزش دادهایم را بر روی سیستم خود تست کنید. شاید یکی از ترفندهایی که در ادامه به آنها اشاره کردهایم بتواند مشکل هنگ کردن لپ تاپ شما را حل کند. پس ادامه این مطلب را از دست ندهید که خیلی ضرر میکنید.
دلایل هنگ کردن لپ تاپ
- اجرای همزمان چندین برنامه بر روی لپ تاپ
- ویروسی شدن لپ تاپ
- عدم بروزرسانی درایورهای لپ تاپ
- نصب دو آنتی ویروس بر روی لپ تاپ
- نصب بازیهای گرافیکی سنگین و نامتناسب با کانفیگ لپ تاپ
- پراکندگی دادهها بر روی هارد
- خرابی فایلهای رجیستری ویندوز
- خرابی هارد لپ تاپ
- خرابی رم لپ تاپ
راهکارهای رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ
قبل از نصب هر بازی و برنامهای، کانفیگ لپ تاپ خود را در نظر بگیرید
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که منظور از کانفیگ لپ تاپ یعنی مشخصات سختافزاری لپ تاپ مانند: پردازنده Core i7، رم 8 و … . اگر از لپ تاپی با مشخصات سختافزاری معمولی یا متوسط استفاده میکنید نباید توقع داشته باشید که نصب هر بازی و نرمافزاری روی لپ تاپ شما جواب بدهد. اگر دقت کرده باشید در سایتهای دانلود بازی و نرمافزار نوشته شده است که هر کدام از نرمافزارها یا بازیها به چه سیستمی با چه کانفیگی نیاز دارند. بنابراین بهتر است قبل از اینکه هر نرمافزاری یا بازی را دانلود و بر روی سیستم خود نصب کنید دقیقاً مشخصات سختافزاری مورد نیاز آن نرمافزار یا بازی را با مشخصات سختافزاری لپ تاپ خود تطبیق دهید. گاهی اوقات بدون اینکه متوجه باشید بازی گرافیکی سنگینی را بر روی لپ تاپ خود نصب میکنید که با کانفیگ لپ تاپ شما مطابقت ندارد. همین مسئله موجب افزایش عملکرد پردازنده و داغ شدن باتری و درنتیجه هنگ کردن لپ تاپ میشود.
جالب است بدانید که اجرای بازیهای سنگین گرافیکی میتواند موجب خرابی باتری و هارد لپ تاپ نیز بشود. بنابراین اگر لپ تاپ شما کانفیگ قدرتمندی ندارد بیخیال نصب بازیهای سنگین بر روی آن شوید. اگر هم خیلی اهل بازی هستید میتوانید یک لپ تاپ گیمینگ بخرید و خیال خودتان را راحت کنید. بنابراین اگر از بازی و نرمافزارهای سنگین بر روی سیستم خود استفاده میکنید برای رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ، بازی و نرمافزارهای سنگین را حذف کنید.
نرمافزارهای بلا استفاده را ببندید
هر چه قدر نرمافزارهای بیشتری روی لپ تاپ باز کنید کار بیشتری برای پردازنده میتراشید چرا که وظیفه پردازنده، پردازش همه چیز روی لپ تاپ است. باز کردن تعداد زیادی نرمافزار باعث میشود که قدرت پردازش CPU بین تمامی نرمافزارهای در حال اجرا تقسیم شود. اینگونه عملکرد پردازنده کند میشود و لپ تاپ شما هنگ میکند. پس باید قبول کنید گاهی اوقات لپ تاپ هیچ تقصیری ندارد و این خود شما هستید که باعث هنگ کردن آن میشوید. برای رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ در این حالت بهتر است تنها نرمافزارهایی که از آنها استفاده میکنید را بر روی سیستم خود باز نگه دارید. اینگونه قدرت پردازنده تنها به یک یا دو نرمافزاری که بر روی سیستم باز هستند اختصاص پیدا میکند و لپ تاپ مانند قبل هنگ نمیکند.
سیستم عامل و درایورهای لپ تاپ را بهروز نگه دارید
سیستم عامل و درایورهای قدیمی لپ تاپ را پیر میکنند. انتشار آپدیت جدید سیستم عامل و هر یک از درایورها بی دلیل نیست. هر بار که آپدیت جدیدی برای هر یک از سیستم عاملها یا درایورها منتشر میشود به این معناست که مشکلات نسخههای قدیمیتر هر یک از آنها برطرف شده است. اگر از سیستم عاملی با ورژن قدیمی استفاده میکنید یا نسخههای درایورهای نصب شده بر روی سیستم شما قدیمی هستند بهتر است آنها را بروزرسانی کنید. چرا که ممکن است هر یک از آنها مشکلی داشته باشند که موجب هنگ کردن لپ تاپ شما شود و با بروزرسانی و نصب نسخه جدید آنها مشکل هنگ کردن لپ تاپتان برطرف شود.
از ابزار Disk Defragment ویندوز استفاده کنید
پراکندگی دادهها بر روی هارد دیسک لپ تاپ دیگر دلیل هنگ کردن این دستگاه است اما منظور از پراکندگی دادهها چیست؟ خیلی خوب میدانید که تمامی دادهها و اطلاعات شما بر روی هارد لپ تاپ ذخیره میشوند. در واقع ویندوز اطلاعات شما را بر روی سکتورها یعنی بخشهای هارد ذخیره میکند. برای مثال اگر بخشی از اولین سکتور هارد شما خالی باشد تا جایی که دادهها جا شوند آنها را در اولین سکتور هارد ذخیره میکند اما اگر بخشی از دادهها باقی بمانند و در سکتور اول هارد جا نشوند، ویندوز آنها را در سکتور دوم هارد ذخیره میکند. با وجود اینکه ویندوز چاره دیگهای برای ذخیره کردن دادهها ندارد اما همین مسئله که بخشی از یک داده در سکتور اول هارد ذخیره شود و بخشی دیگر در سکتور دوم آن موجب پراکندگی دادهها بر روی هارد میشود. اما پراکندگی دادهها چه ربطی به هنگ کردن لپ تاپ دارد؟
زمانی که دادهها بر روی سطح هارد پراکنده شوند دسترسی ویندوز به آنها سخت و زمانبر میشود. به همین دلیل به نظر میرسد که سرعت لپ تاپ کند شده و هنگ کرده است. دقیقاً مانند یک اتاق شلوغ و نامرتب که پیدا کردن هر وسیلهای در آن مانند پیدا کردن یک سوزن در انبار کاه است. اما چه کاری از دست شما ساخته است؟ خوشبختانه ویندوز ابزاری دارد به نام Disk Defragment که مشکل پراکندگی دادهها بر روی هارد را حل میکند. برای رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ با استفاده از این ابزار میتوانید، عبارت “Disk Defragment” را در قسمت سرچ منوی استارت ویندوز جستجو کنید و پس از باز شدن آن درایو مورد نظرتان را برای Defrag کردن انتخاب کنید و درنهایت گزینه Optimize را انتخاب کنید.
یک آنتی ویروس اورجینال نصب کنید و سیستم خود را ویروسکشی کنید
ویروسها هم موجب هنگ کردن لپ تاپ میشوند. گاهی اوقات بدون اینکه بدانید، نرمافزاری ویروسی را از وب سایت نامعتبری دانلود کرده و آن را روی سیستم خود نصب میکنید. گاهی اوقات هم بدون ویروسکشی کردن فلش ویروسی، آن را به لپ تاپ خود وصل میکنید. همه این کارها باعث میشود که با دست خودتان لپ تاپتان را بدبخت کنید. برخی مواقع به قدری ویروسهایی که در لپ تاپ شما جا خوش کردهاند قوی هستند که موجب خاموش شدن این دستگاه میشوند. بنابراین یکی دیگر از راهکارهای رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ این است که آن را ویروسکشی کنید چرا که احتمال دارد ویروسها موجب هنگ کردن آن شده باشند. البته بهتر است این کار را با آنتی ویروس اورجینال انجام دهید نه آنتی ویروسهایی که کف بازار کامپیوتر ریختهاند!
هیچ وقت دو آنتی ویروس را بر روی لپ تاپ خود نصب نکنید
شاید فکر کنید که نصب دو آنتی ویروس روی لپ تاپ میتواند سیستم شما را در برابر ویروسها مقاومتر کند. اما نه تنها اینطور نیست بلکه نصب دو آنتی ویروس بر روی لپ تاپ موجب میشود که هر یک از آنتیویروسها در کار یکدیگر دخالت کنند و موجب شوند که یکسری تداخل نرمافزاری ایجاد شده و سیستم هنگ کند. بنابراین اگر از دو آنتی ویروس بر روی لپ تاپ خود استفاده میکنید بهتر است برای رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ در این حالت تنها از یک آنتی ویروس اورجینال بر روی سیستم خود استفاده کنید. برای نصب آنتی ویروس اورجینال بر روی لپ تاپ میتوانید این دستگاه را به نمایندگی تعمیرات لپ تاپ شارپ بسپارید.
ویندوز خود را عوض کنید
یکی دیگر از دلایلی که موجب هنگ کردن لپ تاپ میشود، خرابی فایلهای رجیستری ویندوز است که در این حالت راهی جزء تعویض ویندوز وجود ندارد. پس به عنوان آخرین راهکار رفع مشکل هنگ کردن لپ تاپ، ویندوز سیستم خود را عوض کنید. با عوض کردن ویندوز فایلهای خراب رجیستری پاک میشوند و فایلهای سالم جایگزین آنها میشوند و مشکل هنگ کردن لپ تاپ برطرف میشود.